- Izolácia škrobu zo zemiaku
Škrob patrí medzi polysacharidy. Je dôležitou surovinou v potravinárstve, farmácii aj chemickom priemysle.
Získava sa z rôznych plodín. Jednou z nich sú aj zemiaky.
Vyskúšajte si izolovať škrob z hľuzy zamieku.
Pomôcky: | strúhadlo, gáza alebo kúsok obväzu, sitko, 2 hrnčeky, tanierik, nôž, lyžička |
Chemikálie: | zemiak, voda |
Postup: | 1. Väčší zemiak očisti od šupky a nastrúhaj na jemnom strúhadle. 2. Nastrúhaný zemiak zalej v hrnčeku 200ml vody a intenzívne premiešaj. 3. Zmes preceď do čistého hrnčeka cez sitko, v ktorom je gáza alebo obväz preložený štvormo. Vyžmýkaj. 4. Hrnček s precedenou tekutinou nechaj v pokoji stáť až kým sa na jeho dne neusadí škrob. 5. Opatrne zlej vodu nad škrobom. 6. Do škrobu pridaj približne 100ml vody a premiešaj. 7. Počkaj kým sa škrob znovu usadí na dne a opäť opatrne zlej vodu nad škrobom. 8. Škrob nechaj vysušiť voľne na vzduchu. 9. Odváž množstvo získaného suchého škrobu. 10. Odfotografuj tvoj experiment. |
Získaný škrob
1. Medzi aké zlúčeniny patrí škrob?
2. Aké je konkrétne využite škrobu
- v potravinárstve
- vo farmaceutickom priemysle
- v priemyselnej výroba?
3. Podarilo sa ti izolovať škrob zo zemiaku?